foto: Keke Keukelaar

Aangemoedigd door haar eigen docenten, begon Katja Maria Slotte als, 17 jarige, muzieklessen te geven. Ze startte als pianodocente bij een plaatselijke muziekschool in haar geboorteland Finland. Katja volgde opleidingen aan de Sibelius Academy (University of the Arts) in Helsinki, waar ze haar Bachelor en Master in Muziekpedagogiek haalde. Aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) studeerde ze Jazz en Braziliaanse zang. Na haar conservatorium studie heeft Katja zich verdiept in alles rondom de stem, en zich ontwikkeld tot een ware voice geek. Zij studeerde zangmethodieken en -technieken aan de Complete Vocal Institute in Kopenhagen, waarna ze de 3-jarige opleiding tot geautoriseerd CVT docente afrondde. Verder volgde ze trainingen en privé lessen bij de top van internationale stemonderzoekers en zangpedagogen.

Zij is veel gevraagd als docente en gaf workshops en trainingen o.a. aan de Fontys Rock Academy in Tilburg, ArtEZ Conservatory in Enschede, en Formation Continué Ministère de l’Éducation Nationale et de la Formation Professionelle (SCRIPT) in Luxemburg.
Ook was zij docente muziek aan The American School of The Hague, en docent zangtechniek, zanginterpretatie en koorzang aan de Dutch Academy for Performing Arts in Den Haag, SKVR Jazz School en Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam, Theateropleiding Selma Susanna en The Vocal Couch in Amsterdam. Sinds 2008 is zij verbonden aan Stichting Buitenkunst.

Katja heeft haar eigen zanglespraktijk in Rotterdam, en lanceerde in 2014 haar Online Classroom – een online leeromgeving voor zangers en zangdocenten. Als zangcoach begeleidt Katja zangers, acteurs en beroepssprekers in het oplossen van stemproblemen, en bij het voorbereiden van studio-opnames, concerten en presentaties. Expressie, interpretatie en presentatie gaan hand in hand met het verleggen van zangtechnische grenzen. Katja staat bekend om haar positieve, persoonlijke, inspirerende en zorgvuldige aanpak. Zij wordt vaak ingehuurd als coach voor vocale ensembles en koren in zowel binnen- als buitenland, en is dirigente van Bergen Popkoor en nu ook van het Delftse a capella koor Singalicious!