Op 23 september vond korenfestival ‘Zingen aan Zee’ (voorheen ‘Terug naar de kust’) plaats in Scheveningen. Maar liefst 1500 zangers van diverse koren traden op verdeeld over 7 vaste podia en 3 pop-up podia. Ook Singalicious was van de partij!

Het festival werd afgetrapt in de Oude Kerk waar alle deelnemers samenkwamen voor wat oefeningen voor stem en lijf. Bijzonder om zoveel koren bij elkaar te zien! Er waren onder andere koren in de traditionele Scheveningse klederdracht.

Daarna was er gelegenheid om naar optredens van andere koren te kijken en een kijkje te nemen aan de boulevard en op het strand. Dirigent Hans had minder tijd om te freewheelen. Hij gaf naast twee optredens met Singalicious ook twee workshops. Hierbij liet hij de deelnemers kennismaken met verschillende aspecten van het meerstemmig zingen. Die aspecten zijn onder andere: ritme en timing, het lijf combineren met de stem en luisteren naar elkaar, naar alle stemgroepen om zo te komen tot een mooie koorklank. In een interview voor de krant de Scheveninger voorafgaand aan het festival vertelde Hans hier meer over. Tijdens een van zijn workshops vond de basic step#1 gretig aftrek bij de dames in prachtige klederdracht. Dat stapje voel je dus op je klompen aan!.

Het weer was zeg maar wat wild. Veel wind en donkere wolken, waar ook best wat buien uit kwamen.
Op een weliswaar droog maar wel heeeeel winderig moment, kreeg Singalicious een fotoshoot aan het strand. Het resultaat tonen we hieronder. Gelukkig mochten de weersomstandigheden de pret niet drukken.

Foto door Iwan de Brabander van
IdeB Photography

Inzingen deden we op een beschutte plek bij een parkeergarage. Sommige voorbijgangers bleven even staan en dachten misschien dat dit een ‘pop-up optreden’ was. Ons eerste optreden was in de YMCA. Een gezellig klein zaaltje met een ‘bruin café’ sfeer met super enthousiast publiek. We zongen naast al bekend repertoire als ‘A night like this’ van Caro Emerald en ‘Cups’ van Anna Kendrick maar liefst 3 nieuwe nummers, waar wij de afgelopen tijd hard aan gewerkt hebben. Hans arrangeerde een medley van verschillende songfestivalnummers: het ‘Eurovision Bird’s Theme’ met delen uit o.a. ‘Birds’ van Anouk, ‘L’Oiseau et l’Enfant’ van Marie Myriam en ‘Volare’ van Domenico Modugno. Daarnaast zongen we ‘Winter’ van Tori Amos en ‘You don’t care’ van Fallulah. We sloten af met ‘How deep is your love’, waarbij het publiek enthousiast mee swingde en klapte. We kregen een daverend applaus!

Foto door John Meijer

Na weer een pauze (waarin Hans zich haastte naar zijn volgende workshop) mochten we optreden op een podium aan de boulevard, met uitzicht over zee. En: de zon brak door! Vooral het ‘Hushabye mountain’ kwam op deze plek extra tot haar recht. Een slaapliedje over uitkijken over een baai en de wind die al je zorgen wegneemt. Daar, met de wind in onze haren, voelde dit heel passend. Wat hebben we genoten!

Daarna trad het Kassenbouwerskoor op met hilarische meezingers. Onder het genot van een drankje dansten en zongen we met hen mee. Wat een heerlijke dag aan Zee!

Zingen aan Zee